Nasreddin Hodja

De grootmeester van de lach, Nasreddin Hodja , leefde van 1208 tot 1284. Hij heeft daarmee als historische figuur in het Anatolie van de dertiende eeuw een belangrijke rol gespeeld bij ene wat verlichter visie op de Islam. Nasreddin Hodja is een goede pedagoog Hij volgde de samenleving en de mensen van zijn tijd met zijn aandachtige observaties. Indien nodig of wanneer het van hem werd gevraagd leverde hij zonder terughoudendheid commentaar op situaties waarmee hij niet eens was. Maar hij deed dat wel met vriendelijkheid, tolerantie ene een lachend gezicht.

De Hodja is buiten Turkije ook in andere landen bekend. De Arabieren kennen hem als Djuha, of Goha, in Griekenland noemen ze hem Hoja Nasreddin en in Kazakistan Koja Nasreddin en de Indonesiers kennen hem via de Arabieren en noemen hem Aboe Nawaz.

Hij is met zijn ezel, zijn tulband, zijn mantel en met het stremsel van hoop dat hij in het meer van Aksehir wierp, met die plaats een geheel gaan vormen.

nasreddinhoca

Kunststichting Regenboog presenteert sinds 1997 het excentrieke figuur van Nasreddin Hodja (Omer Atif of Sezer Han) op een professionele manier aan het publiek. Tevens wordt de Nasreddin Hodja van KSTR op de jaarlijks terugkerende Nasreddin Hodja Festival uitgenodigd.
#nasreddin #hodja #kinderen #verhalen #meester #voorstelling #verhalenverteller #boeken
#kinderboekenweek #nasrettin #lachen #denken #leren #wijze #woorden