Mehterband

Is een muziekband die in de dertiende eeuw door het Ottomaanse rijk is opgericht als een legerband. Hedendaags bestaat het als een orkestband, die opwindende muzikale optredens verricht. Er wordt beweerd dat de Mehter de oudste legerband oftewel muziekband in het geschiedenis is.
Kunststichting Regenboog vindt dit een verrijking voor de multiculturele samenleving en probeert een bijdrage te leveren met optredens bij internationale evenementen in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.

Mehter

De instrumenten van de Mehter zijn de grote trom (Küvrük-Kös) ook bekend als “Turkse trom”, de gewone trommel (Davul) en de cimbalen (ceng-zil). Ook de (Turkse) “halve maan” (Hilal) – een soort bellenboom die officieel “geraasmaker” heet – is een instrument van de Mehter. Daarbij komen dan een aantal blaasinstrumenten zoals de zurna (oerklarinet), bazuinen en trompetten. De Mehter wordt altijd geleid door een commandant (mehter basi) en begeleid door vlaggen op masten ( sancak ). De passen die ze lopen zijn 2 stappen voorwaarts en een stap terug. (zoals de Ottomaanse rijk ook zichzelf uitbreidde). De MehterBand vertegenwoordigt Turkije op vele internationale evenementen in binnen-en buitenland.